Training

Training ‘Signaleren, begrenzen, veiligheid’

De training ‘Signaleren, begrenzen, veiligheid’ geeft professionals in één dag een sterk verhoogd inzicht in het herkennen en begrenzen van agressie in een vroeg stadium.

Wat vaak gebeurt, is dat professionals vanuit hun ratio een rol aannemen en hiermee tot op zekere hoogte goed kunnen functioneren. Maar zodra de spanning oploopt, komen ze in de knel met hun gedachten en zouden ze eigenlijk als mens vanuit hun gevoel moeten reageren. Deze omschakeling is onder spanning erg moeilijk te maken en dan wordt vaak grensoverschrijdend gedrag getolereerd waardoor agressie meer ruimte krijgt om zich te manifesteren.

Na de trainingscyclus zijn de deelnemers veel beter in staat om authentiek te kunnen reageren bij oplopende spanningen. Er is een sterke relatie tussen het hoge ziekteverzuim en het grensoverschrijdende gedrag van de cliënt. Veel hulpverleners ervaren een verhoogde kwetsbaarheid en zijn hierdoor vaker het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. De 3-daagse training richt zich juist erop om van die kwetsbaarheid een kracht te maken: “je gevoel mag er zijn”. Het benoemen van je gevoel ‘echt te zijn’ werkt versterkend voor het individu, voor het team en voor de cliënt.

We werken ook verdiepend en gaan op zoek naar hoe ons eigen beschermingsmechanisme werkt. Wanneer je je hier bewust van bent, geeft dat ook meer ruimte om er uit te stappen en het contact met je zelf en de cliënt weer te kunnen herstellen.

Duur training: één hele dag en twee halve dagen.